Innlegg

Babyshower før i tiden, og verden rundt

Har noen fortalt deg at babyshower er en ny trend vi har fått fra USA skapt av handelsstanden? Les om baby shower sin opprinnelse, og fortell de at de tar grundig feil. Babyshower har eksistert i mange hundre år, og i ulike deler av verden.

Hensikten med babyshower før i tiden, var det samme som i dag – et gavedryss til den lille. Men tradisjonelt, var denne feiringen holdt kun for den førstefødte. Det var ansett som uhøflig å be nær familie om å få gaver, derfor var det vanlig at en nær venninne holdt arrangementet. Før i tiden var det heller ikke uvanlig at bestemor tok seg av dette.

Går vi så langt tilbake som til antikken, i Egypt og og Hellas, så feiret man ikke babyshower, men kvinnen ble gjemt unna fordi graviditet ble ansett som «urent»… Hun måtte blant annet oppholde seg i tempel i deler av svangerskapet. I middelalderen var verken mor eller barn i fokus under svangerskapet, men tradisjonene rundt barn til verden dreide seg om det guddommelige i dette.

Babyshower antikken egypt og hellas

I renessansen, fra 1400-tallet, ble det gjort stas på den gravide. Familie og venner møtte opp med gaver som mat, klær, og også malerier. I Victoriatiden, fra 1800-tallet, feiret man med et teselskap. Men utendørs kunne hun ikke gå, det var uanstendig.. Hun kunne ikke fortelle til allmennheten at hun var gravid heller, det sømmet seg ikke. Men utover 1900-tallet endret det seg, og babyshower fikk den formen som ligner på dagens tradisjon.

Babyshower fikk en ny popularitet rett etter 2. verdenskrig under baby-boom perioden. Gavedryss til den vordende mammaen var en økonomisk lettelse og derfor til stor hjelp. Babyshower var også en av flere seremonier som handelsstanden i 50- og 60-årene drev frem, den gang det var likhetstegn mellom forbruk og velstand. Joda, handelsstanden riktignok gitt tradisjonen en dytt, men likevel snakker vi om en tradisjon med lang historie.

Visste du at baby shower ikke bare er en feiring for et kommende barn til verden? I enkelte land så ligger betydningen i babyshower å feire at en kvinne blir til en mor.

I Sør-Afrika har de babyshower slik som i vesten, og holdes som surprise party i 6. måned. De kaller det Storkefest! I Serbia og Kroatia derimot, så skal man ikke holde babyshower – man skal heller ikke kjøpe noen gaver til den lille før han eller henne er født. Og når den nyfødte er kommet til verden, må man kalle den «stygg» (helt sant!). Snakker man fint om babyen gjør man den sårbar for det onde øyet.. Men 1-3 måneder etter fødselsen, da har de babyshower, som de kaller «Babine». I Guatemala er det et litt annet syn – Her har de ikke bare én babyshower, – de har gjerne én for nære venner, én for familien, én for kolleger… så mange man vil egentlig. God mulighet til å samle mange gaver!

Storkefest babyshower

Menn på babyshower – I Canada var baby shower forbeholdt kvinner slik de stort sett fortsatt er her hjemme, men etter 2000-tallet ble det vanlig for menn å delta også, spesielt far. I Bangladesh har de noe som ligner babyshower, kalt «sat». Den vordende mammaen flytter ut av huset sitt i 7. måned, hjem til far. De holder «sat», og hun blir boende der like så godt frem til fødselen.

Gutta feirer på puben
I Storbritannia feier gutta den kommende pappaen, enten hos en venn eller hos barnets bestefar. Eller det mest vanlige – på byens lokale pub. Tradisjonen kalles «Wetting the babys head». Dette er mer vanlig i Storbritannia, enn babyshower!

Baby shower på pub

Hinduene i Kerala, sør i India, har en høytidelig tradisjon. Etter at den gravide har fått en ayurvedisk oljemassasje, tar kvinnen et tradisjonelt bad med hjelp av de eldre kvinnene i familien. Deretter gjennomfører de religiøse skikker til ære for gudene, så får kvinnen medisinske urter. Nå blir kvinnen kledd ut i en helt spesiell klesdrakt og smykker for anledningen. Deretter ber alle kvinnene bønner for det nye barnet, og ønsker det vel. Ingen gaver gis til barnet – men i enkelte familier så får kvinnen gaver til seg selv. Barnet derimot, får gaver først når det er født.

Hinduisme babyshower tradisjon

Babyshower har mye historie bak seg, og mange ulike tradisjoner. Er det egentlig noe overraskende, det at barn kommer til verden er vel det aller fineste man kan feire, er du ikke enig?

Har du vært på babyshower før, og hvordan gjorde dere det? Del det gjerne i kommentarfeltet nedenfor 🙂

Kilder: Wikipedia, babiesonline.com

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *